SIKÇA SORULAN SORULAR
YENİLEBİLİR ALTIN VE GÜMÜŞ: SIKÇA SORULAN SORULAR
- Yenilebilir altın ve gümüş ne demektir ve hangi bileşenlerden oluşur?
Sıklıkla "yenilebilir altın ne anlama gelir?" ya da "yenilebilir gümüşün içeriği nedir?" gibi sorular sorulur. Gold Chef, en iyi kaliteyi sağlamak ve garanti etmek adına yalnızca saf altın ve gümüş kullanarak bakır kulanılmamıştır. Yenilebilir altın ve gümüş, gıda amaçlı ürünlerin üretilmesine yönelik onaylanmış tesislerde işlem görür.
- Altın ve gümüş yenilebilir mi?
Evet, kesinlikle! Eğer gerekli olan minimum saflık değerlerine uygunlarsa ve yerel düzenlemelere göre kullanılırlarsa(*), altın ve gümüş yenilebilir. Altın ve gümüş, Avrupa Birliği mevzuatı tarafından E175 ve E174 kodlarıyla sınıflandırılan gıda boyalarıdır ve yenilebilir olarak kabul edilirler.
- Yenilebilir altın ve gümüşün vücut üzerinde herhangi bir etkisi var mı?
Hayır, yenilebilir altın ve gümüş vücudumuzla herhangi bir etkileşime girmez. Yüzyıllar boyunca bazıları onlara olağanüstü sağlık yararları ve iyileştirici özellikler atfetmiş olsa da, biyolojik olarak inerttirler. Ancak, yalnızca gıda ürünlerinin üretimi için sağlık yetkisi olan tesislerde üretilen saf altın ve gümüş satın almak önemlidir.
- Yenilebilir altın ve gümüş metalik bir tat bırakır mı?
Hayır. Çok ince kalınlıklarda (mikronun onda biri) işlenirse, yenilebilir altın ve gümüş tatsızdır ve damakta kesinlikle fark edilmez. 1600'den beri Floransa'da altın yaprak işleyen Giusto Manetti Battiloro tarafından mükemmel ve kontrol edilen işlem garantisi ile Gold Chef ürünleri, piyasadaki en ince yapıdadır. Ayrıca, yenilebilir altın ve gümüş saf metallerden oluşur: 24 ayar altın, 23 ayar altın ve saf gümüş. Bakır, insan sağlığı için zararlı olan veya hayvansal kökenli maddelerle yapılmamıştır. Gold Chef'in yenilebilir altın ve gümüşü, gıda alerjenlerinden (dolayısıyla glütensiz) ve yerel düzenlemelere göre (*) her türlü tarifin dekorasyonu için uygundur - hem yemekler, tatlılar ve tuzlular hem de içecekler, kokteyller, likörler ve damıtılmış içecekler için.
- Yenilebilir altın nasıl elde edilir?
Gold Chef yenilebilir altın, İtalya'da üretilir ve bir külçenin işlenmesiyle elde edilir. İşlemler, İyi Üretim Uygulamaları (GMP) ve İtalyan ve Avrupa gıda hijyenine ilişkin yasalarla uyumlu olarak gerçekleştirilir. Kullanılan altın izlenebilir, sorumlu kaynaklardan gelir ve işlemesi, 1600'den beri değerli metallerin işlenmesinde uzmanlaşmış Floransalı firma Giusto Manetti Battiloro tarafından garanti edilir. Üretim sırasında, şirket ürünü piyasaya sürmeden önce 10 ayrı kontrol aşaması gerçekleştirir.
- Yenilebilir altın ve gümüş satın almak güvenli mi?
Evet, kesinlikle güvenlidir, ancak yalnızca gıda üretimi ve ticareti için yetkilendirilmiş üreticilerden ve gıda güvenliği ve kökeni konusunda uygun garantiler sunmayan üreticiler ve satıcılar yerine satın alındığında.
- Yenilebilir altın ve gümüş ne kadar maliyetlidir?
Havyar ve safrandan daha ucuz! Bir zamanlar sadece kraliyet sofralarına ve daha yakın zamanda Michelin yıldızlı şeflerin mutfaklarına ayrılmış olan yenilebilir altın ve gümüş, hala özel bir konumda olmalarına rağmen, herkesin ulaşabileceği bir lükstür. Maliyetleri, değerli baharatlarla karşılaştırılabilir. Bu nedenle, yaygın olarak düşünülenden daha az maliyetlidir, ancak kalitenin bir bedeli olduğunu hatırlamak önemlidir.
Yenilebilir altın veya gümüş satın almak istiyorsanız yapılacak ilk şey, gıda sınıfı olduklarından, yani yasal standartlara göre bileşim ve üretim açısından uygun olduklarından ve gıda katkı maddeleri üretimi ve ticareti için sağlık yetkisine sahip şirketler tarafından üretilen ürünler olduğundan emin olmaktır.
- Yenilebilir altın ve gümüşün kullanımları nelerdir?
Yenilebilir altın ve gümüş, yerel düzenlemelere uygun olarak () yaratıcı bir şekilde yemekler ve yiyecekler () süslemek için kullanılır. Pastacılıkta, kekler, çikolatalar, tatlılar, jöleler ve dondurmalar için sıklıkla kullanılırken, şefler tarafından değerli ışıkla meze ve parmak yemekleri, balık ve etli ana yemekler, sebzeler, füzyon tarifleri ve sushi () giydirmek için de sevilir. Kokteyller, şampanya flütleri, damıtılmış içkiler ve değerli likörlerin benzersiz ve unutulmaz hale getirilmesi için de yaygın olarak kullanılır ().
- Yenilebilir altın ve gümüşle bir tabağı süslemek zor mu?
Hayır. Bunları kullanmak için sadece dikkat, yaratıcılık ve denemeye istekli olmak gerekir. Sonuç her zaman şaşırtıcıdır: biraz toz, bir avuç kırıntı, birkaç pul veya yaprak, herhangi bir tabağı - meze ve tatlılardan başlayarak - yerel düzenlemelere uygun olarak () inanılmaz bir parlaklıkla zenginleştirmek ve şampanya ve kokteyllere değerli ışıltılar eklemek için yeterlidir ().
- Yenilebilir altın ve gümüş hangi kesimlerde satın alınabilir?
Yenilebilir altın ve gümüşün en yaygın kesimleri yaprak, toz, kırıntı ve pullardır. Her bir biçimin farklı boyutları ve kullanım özellikleri vardır. Yaprak, düz yüzeyli yemekler ve pastaların süslemesi için özellikle uygundur (). Toz, çikolatalara ve şampanya flütlerine parlaklık katmak için mükemmeldir (). Kırıntılar, yaratımlarınızı benzersiz kılan ışık dokunuşudur (). Pullar, önemli yemeklerin ve tek porsiyonlu pasta süslemelerinde ustalık göstergesidir ve olağanüstü bir gösteri sağlar ().
- Dekorasyon için ne kadar altın ve gümüş gerekir?
Bu, tabağın türüne, uygulamanın türüne ve pişirilen kişi sayısına bağlıdır. Genel olarak - aynı ağırlıkta - gümüş, altından daha fazla verim sağlar ve toz, kırıntılardan ve pullardan daha yaygın bir parlaklık sağlar: aynı mg ürünle önemli ölçüde farklı görsel efektler elde etmek mümkündür. Yaklaşık olarak, 70 mg altın içeren toz, kırıntı ve pul paketleri 5-7 porsiyon için mükemmeldir; 125 mg, 8-10 için; 1 gr, 70-90 kişi için yeterlidir. Yaprak söz konusu olduğunda, bir pasta süslemek için bir yaprak yeterli olabilir (*). Tam bir kaplama için biraz daha fazlasına ihtiyaç vardır.
- Yenilebilir altın çağdaş mutfakta yeni bir şey mi?
Hiç de öyle değil. Yenilebilir altının ilk kullanımları, eski doğuya ve M.Ö. 2. binyıla tarihlenen Mısır'a kadar dayanmaktadır. Ayrıca, yiyecekleri süslemek için kullanımı Yunan-Roma dünyasında da görülür ve birçok kaynak Rönesans saraylarında kullanımını anlatır. 1500'lü yıllarda Padova'da öyle büyük ölçüde kullanılırdı ki, Belediye Meclisi, gıda amaçlı tüketimine sınırlama getirmek zorunda kaldı. Yenilebilir altının tarihçesi hakkında daha fazla bilgi edinmek için, buraya tıklayarak makaleye gidin.
- Neden Gold Chef altın ve gümüş seçilmeli?
Çünkü Giusto Manetti Battiloro tarafından garanti edilir; bu şirket, altın yaprak üretiminde liderdir ve Manetti ailesinin 400 yıllık tarihine dayanır; İtalya ve Avrupa Birliği'nin gıda üretimiyle ilgili tüm düzenlemelerine uyar; gıda alerjenleri veya hayvansal kökenli ürünler içermez; tatsızdır ve damakta fark edilmez; sadece saf altın ve gümüşten elde edilir ve cam veya parşömen ambalajlarda sağlanır, bu da gıda muhafazası için idealdir. Daha fazla bilgi edinin
- Yenilebilir altının bileşimi nedir? Peki ya gümüşün?
Yenilebilir altının bileşimi, yasal olarak en az %90 altın, yani 21,6 ayar içermelidir; gümüş ise, yenilebilir olarak sertifikalandırılabilmesi için en az %99,5 saflıkta olmalıdır. Gold Chef yenilebilir altın nasıl yapılır? 24 ayar ve 23 ayar altından yapılmıştır ve bu nedenle geçerli yönetmeliklerde belirtilenden daha yüksek bir saflık derecesine sahiptir. Gold Chef gümüşü için de aynı durum geçerlidir; %100 saf olarak üretilir. Gold Chef ürünlerinin tümü bakır kullanılmadan yapılmıştır ve koşer ve helal mutfak kullanımı için uygundur.
- Yenilebilir altın yaprağı nedir?
Yenilebilir altın yaprağı, özel olarak kesilmiş ve uygun kitapçıklar içinde bulunan altının bir formudur. Özellikle homojen gıda yüzeylerinin dekorasyonu için uygundur. Yenilebilir altın yaprağı, tatlı ve tuzlu malzemelerle kullanılabilir() ve bir yemeğin üst kısmında dekoratif bir tamamlayıcı olarak yerleştirilebilir. Yenilebilir altının özel bir özelliği olmadığını, sadece dekoratif amaçlarla kullanıldığını unutmamak önemlidir().
- Yenilebilir altın ve gümüş arasında fiyat farkı var mı?
Yenilebilir altın ile gümüşün fiyatı ne kadar? Ürünlerin fiyatları, miktarlara bağlı olarak değişir. Yenilebilir altının maliyeti gümüşten daha yüksektir.
Yenilebilir altın yaprağı ve diğer ürünlerin fiyatı, kesime değil, ambalajlamaya bağlı olarak değişir. Yapraklar, kitapçık şeklinde farklı bir ambalajda bulunur. Her kitapçık, 50x50 mm ve 80x80 mm ölçülerinde 5 adet yaprak içerir. Diğer Gold Chef ürünleri olan toz, pul ve kırıntılar, içinde pergament kağıt bulunan kağıt torbalarda veya cam kavanozlarda, kullanışlı bir serpme aparatı ile satın alınabilir.
- Yenilebilir altın zararlı mıdır?
Hayır! Altın ve gümüş, yasa tarafından belirlenen minimum saflık değerlerine uyuyorlarsa ve doğru gıda uygulamalarına göre üretilmişlerse yenilebilirler(*). Bu amacı en iyi şekilde gerçekleştirmek için Giusto Manetti Battiloro, FSSC 22.000:2020 uluslararası standardına göre sertifikalı bir üretim süreci kontrol sistemi uygulamıştır. Gold Chef yenilebilir altın ve gümüş, biyolojik olarak inert, kokusuz ve tatsızdır; bakır ve hayvansal kökenli hammadde kullanılmadan üretilmiştir.
Gold Chef altını, izlenebilir ve sorumlu kaynaklardan gelen saf altın ile üretilir ve üretim aşamasında 10 kontrol aşamasından geçer. Altın yaprak, kırıntı, pul ve toz gibi formların üretimi, Giusto Manetti Battiloro'nun Campi Bisenzio (Floransa) tesisinde GMP (General Manufacturing Practice) iyi üretim uygulamalarına uygun olarak gerçekleştirilir.
- En uygun kesimi nasıl seçerim?
Yiyeceklere eşleştireceğiniz altın veya gümüş kesiminin seçimi, yerel düzenlemelere(), aşçının yaratıcılığına ve hazırlanan tarifin türüne bağlıdır. Kırıntılar, likör ve damıtılmış içecekleri süslemek için özellikle uygundur(), altın sprey, yemekleri ve tatlıları() servis etmeden hemen önce süslemek için tasarlanmıştır ve parlak bir dokunuş sağlar, yenilebilir altın yaprak ise homojen yüzeylerle kaplamak için uygundur, özellikle Gualtiero Marchesi'nin ünlü safranlı ve altın risottosu gibi().
- Yenilebilir altının tadı nasıldır?
Kırıntılardan, tozlardan, pullardan ve yenilebilir altın yaprağına kadar tüm kesimlerin tadı yoktur: biyolojik olarak inert, kokusuz ve damakta algılanamazlar. Aynısı gümüş ürünler için de geçerlidir. Yenilebilir altın ve gümüş, büyük şefler tarafından yalnızca yaratımlarını süslemek için kullanılır(), ya da özellikle likör ve damıtılmış içeceklerde süsleyici unsurlar olarak belirli ürünlerin üretim sürecine dahil edilir(). Endüstriyel üretim kapsamında, ürün türüne, kullanılan sürece veya altının dozajına bağlı olarak özel gereksinimler ortaya çıkabilir. İstek üzerine, endüstriyel üretim için yenilebilir altın ve gümüşün bazı özelliklerini özelleştirmek mümkündür, özellikle: kesim, özgül ağırlık ve alaşım.